Ministr Tomáš Petříček se na Kolegia Paměti národa setkal s čínskou disidentkou Liou Sia

Ministr Tomáš Petříček se na Kolegia Paměti národa setkal s čínskou disidentkou Liou Sia

Ministr zahraničních věcí České republiky se dne 17. 11. během Kolegia Paměti národa krátce před Udílením Cen Paměti národa v Národním divadle v Praze setkal s čínskou disidentkou Liou Sia, vdovou po nositeli Nobelovi ceny Liou Siao-po. Během osobního rozhovoru vyjádřil zájem o další informace ohledně bratra disidentky Liou Chueje, který je stále pod dohledem čínského komunistického režimu.

Paní Liou Sia před setkáním navštívila fotografickou výstavu věnovanou tragickým událostem na Náměstí nebeského klidu, ke kterým došlo před třiceti lety v Pekingu. Pokojné protesty za demokratizaci země tehdy brutálně potlačila čínská armáda. Disidentka na fotografiích poznávala některé své přátele. Poté se zúčastnila oslav 30. výročí pádu komunistického režimu na Národní třídě.

Básnířka a fotografka Liou Sia poté, co její muž obdržel Nobelovu cenu míru v roce 2010, strávila několik let pod přísným dohledem tané policie. Nemohla navštěvovat lékaře, stýkat se s přáteli ani telefonovat. Na svobodu byla propuštěna na nátlak mezinárodního společenství až po smrti manžela.

Sdílet

Děkujeme všem, kteří nám pomáhají zaznamenat životní osudy pamětníků 20. století a vyprávět je dál.