Pozvání na diskuzi Kauza Memorial: Aktuální zápas Ruska o minulost

Pozvání na diskuzi Kauza Memorial: Aktuální zápas Ruska o minulost

Zveme vás na diskusi o aktuálním zápasu Ruska o minulost a jeho dopadu na geopolitickou situaci ve východní Evropě, především na Ukrajině. Setkání se koná ve čtvrtek 13. ledna od 18 hodin v Městské knihovně v Praze na Mariánské nám. 98/1.

Diskuse se zúčastní:

* Štěpán Černoušek předseda spolku Gulag.cz, zástupce Memorial Česká republika;
* Ondřej Soukup, komentátor Hospodářských novin;
* v roli moderátora Jan Dobrovský, předseda Kolegia Paměti národa.

Debatu zahájíme promítáním dokumentu o sdružení Memorial, která podobně jako Paměť národa připomíná zločiny komunistického režimu a které na sklonku minulého roku rozpustil Ruský nejvyšší soud.Jedná se o součást dlouhodobé snahy režimu prezidenta Putina o definitivní prosazení oficiální „národní“ verze historie, která zločiny stalinismu bagatelizuje nebo přímo popírá. Boj o minulost v Rusku přitom neblaze doléhá na celý východoevropský prostor. Putin označil rozpad Sovětského svazu za největší geopolitickou tragédii 20. století. Po anexi Krymu a válečném konfliktu na východě Ukrajiny lze těžko pochybovat o tom, že prezident Putin usiluje o obnovu někdejšího mocenského imperia.

Právě těmto tématům se bude věnovat diskuse s projekcí „Kauza Memoria“, která se koná v rámci celoevropské akce, kdy se 18. ledna ve vybraných městech konají programy věnované občanské společnosti v Rusku.

Z důvodů omezené kapacity si prosím rezervujte místo na memorial@postbellum.cz.

Sdílet

Děkujeme všem, kteří nám pomáhají zaznamenat životní osudy pamětníků 20. století a vyprávět je dál.