Za vaši a naši svobodu: Češi pomáhají pronásledovaným Rusům

Za vaši a naši svobodu: Češi pomáhají pronásledovaným Rusům

25. srpna 2018 se na Rudém náměstí shromáždilo okolo třiceti ruských a pět českých občanů, aby si připomněli 50 let staré události: invazi sovětských vojsk do Československa 21. srpna 1968 a památku tzv. osmi statečných.Ti protestovali před padesáti lety a byli za to uvězněni. Zatýkalo se i letos. Zatčeni byli: Sergej Šarov-Delone (bratranec účastníka protestu v roce 1968 Vadima Delona), liberální politik Leonid Gozman a Anna Krasovická (vnučka další účastnice demonstrace Natalje Gorbaněvské). Nyní zatčené čeká soud a pokuta.

Kolegium Paměti národa pomáhá pronásledovaným Rusům veřejnou sbírkou. Nazvali jsme ji „Za vaši a naši svobodu“. Je zveřejněna na www.prosvobodu.cz.

Sbírka „Za vaši a naši svobodu“ chce vyjádřit solidaritu českých občanů se zatčenými a zaplatit jim soudní výlohy a pokutu. Peníze, které vybereme, poslouží na právní pomoc a pokutu zatčených. Cílem sbírky je vybrat aspoň 30 000 Kč, což je maximální částka, kterou jim může udělit soud. Ale složme se na víc! Dohodli jsme se se zadrženými, že peníze, které jim předáme, poslouží i dalším, kteří jsou v Rusku trestně stíháni za to, že veřejně projevili svobodný názor.

Sdílet

Děkujeme všem, kteří nám pomáhají zaznamenat životní osudy pamětníků 20. století a vyprávět je dál.